МОДНО ПАТУВАЊЕ ВО СИНИОТ ВОЗ НА ТИТО ВО СКОПЈЕ – ФОТОГАЛЕРИЈА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Дизајнерката Теодора Митровска на 10. Моден викенд во Скопје ја однесе публиката на модно патување низ минатото. Креациите инспирирани од времето на некогашната СФРЈ, но со нови текстилни техники и неконвенционални материјали, носталгично оживеаја низ сценско шоу на старата скопска железничка станица, во вагон на синиот воз на Јосип Броз Тито. Колекцијата е машка, со тенденција, како што вели таа, да ги урне родовите бариери.

Програмата во Музејот на Град Скопје продолжи со ревијата на бугарскиот современ, алтернативен бренд „Jar&Jam“ и младата дизајнерка Зана Алиу. Се претстави и Мила Спасовска под етикетата Јамуна, дебитирајќи со самостојната колекција „Текстура на умот“, па следеше и заедничкиот перформанс на талентираните учесници од проектот „Нитка“, кои научија различни техники на плетење и истите ги преведоа на модерен начин во нивните дизајни.

Модниот викенд завршува вечерва.

Фото: Ѓ. Личовски