ХАВАНА ЖИВНУВА НОЌЕ, А СЕГА Е ПУСТА ОТИ Е ВОВЕДЕН ПОЛИЦИСКИ ЧАС ПОРАДИ КОРОНАВИРУСОТ

Хавана, (АФП)

19 часот е и вообичаено преполното корзо Малекон во Хавана нагло се испразни.

За првпат од Кубанската револуција во 1959 година, во главниот град е воведен полициски час ноќе, додека властите се обидуваат да го спречат ширењето на коронавирусот.

ТВ-сниматели на шеталиштето Малекон (Фото: АФП)

„Кубанците не се навикнати да седат дома. Ние сме луѓе кои оживуваме во одреден момент од ноќта. Ова е стресно време, затоа што ние сме навикнати да излегуваме, да се смееме и да се гушкаме едни со други“, вели 60-годишната Миријам Лима.

Куба ги затвори границите по појавата на првиот случај на коронавирус во март и сѐ до јули успеваше да ја држи заразата под контрола, благодарение на превентивната изолација и секојдневната потрага по сомнителни случаи, во што учествуваше армија на студенти по медицина.

(Фото: АФП)

Ситуацијата се влоши минатиот месец, кога се регистрирани 1.400 нови случаи на коронавирус, па владата воведе 15-дневна општа забрана за движење од самрак до зора. Казната за непочитување на полицискиот час е 125 долари, трипати повеќе од просечната месечна плата на јавен службеник.

Според последните информации, во Куба досега има над 4.000 заразени и 95 починати од ковид-19, што е далеку подобра ситуација од остатокот на Јужна Америка. Хавана е единственото жариште во земјата, бидејќи во останатите делови заразата е скротена и училиштата повторно беа отворени.