ХЕМТРЕМК – ХАРМОНИЧЕН АМЕРИКАНСКИ ГРАД ВО КОЈ НА ВЛАСТ СЕ МУСЛИМАНИ

Хемтремк, (Би-Би-Си)

Прошетка по главната улица во американскиот град Хемтремк во Мичиген е како мала турнеја по светот. Долж неа, една до друга, стојат продавница за полски колбаси, источноевропска пекарница, јеменска стоковна куќа и бенгалски бутик, а црковни камбани ѕвонат истовремено со исламски повик за молитва.

Светот во пет квадратни километри“, Хемтремк го живее својот слоган. Во оваа мала област се зборуваат 30-ина јазици.

Хемтремк во почетокот бил град на германски доселеници (Фото: Гети)

Овој месец, градот со 28.000 жители испиша историја откако избра муслиман за градоначалник и семуслимански градски совет, станувајќи прв град во САД во кој на власт се муслимани. Своевремено дискриминирани, муслиманските жители станаа интегрален дел од овој мултикултурен град и денес сочинуваат повеќе од половина од населението. Хемтремк е првиот град во САД со мнозинско муслиманско население.

Не е необично да видите тетовирана девојка во мини здолниште и жена во бурка како во исто време одат по улица. Тоа сè кажува за нас“, вели Златан Садиковиќ, босански имигрант кој држи кафуле во центарот.

42% од денешните жители се родени во странство

Хемтремк во почетокот бил град на германски доселеници, во 20. век бил познат како „мала Варшава“, а продолжил да привлекува имигранти и откако станал еден од најсиромашните градови во Мичиген по пропаѓањето на локалната автомобилска индустрија. Во изминатите 30 години тој целосно се трансформирал со доаѓањето на бројните арапски и азиски имигранти, најмногу од Јемен и Бангладеш. 42% од денешните жители на градот се родени во странство.

Новоизбраната локална влада ќе ја предводи Амер Галиб, Јеменец кој на 17 години се доселил во САД.

Хемтремк е како торта со седум слоеви, каде што различните групи ги задржуваат своите култури, додека тесно коегзистираат една со друга“, вели новата градска советничка Аманда Јачковски, Полјачка која преминала на ислам.