МАКЕДОНИЈА ГИ ОТВОРИ ТРГОВСКИТЕ ЦЕНТРИ, БЕРЛИН И ВИЕНА КАФУЛИЊАТА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
People, mostly young women, wearing protective masks, each holding few products in their hands, wait in line for the counter in the biggest shopping mall which was just opened after 2 months not working due to COVID-19 pandemic in Skopje,Republic of North Macedonia 15 May 2020. For the third time Macedonian Government has proposed extending the state of emergency in the country for 30 days. EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Европа полека се отвора и прилагодува на новата нормалност.

Во Македонија прво се отворија трговските центри. Тие имаат скратено работно време, од понеделник до сабота од 10 до 18 часот, задолжително е да се носи заштитна маска и да се држи растојание од два метра, а облека мора да се купува без пробување.

Берлин (Фото: Телеграф)

За првпат по седум недели, Берлин вчера ги отвори кафулињата, рестораните и киосците за храна. На луѓето од две различни домаќинства им е дозволено да седат на иста маса, но мора да држат дистанца од 1,5 метри. Се нуди ограничено мени, а вработените мора да носат заштитна маска.

Берлин (Фото: Гети)

Берлинската област Кројцбург планира целосно да забрани сообраќај во петоците и викендите, за да им овозможи на рестораните да се прошират на некои улици.

Кафулињата и рестораните од вчера повторно работат и во Виена и остатокот на Австрија. Масите мора да бидат оддалечени најмалку три метри една од друга и најмногу четворица возрасни можат да седат заедно. Работното време е до 23 часот.

Виена (Фото: АФП)