МАКЕДОНИЈА ВО ТОП-10 ДЕСТИНАЦИИ КОИ ТРЕБА ДА СЕ ПОСЕТАТ ВО 2020

Сиднеј, (Ал Џазира)
Young woman feeds the birds during cold and sunny day at the Ohrid lake in Ohrid, The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 26 January 2017. After a couple of extremely cold weeks, daytime temperature has risen above 0 degrees Celsius.

Македонија се најде меѓу топ-10 дестинации што треба да се посетат во 2020 година, во традиционалниот избор на Lonely Planet.

Македонија се пласираше на третото место, зад Англија и Бутан и популарниот австралиски сајт вели дека ова се должи и на фактот што земјата неодамна се ребрендираше и го промени името во Република Северна Македонија, на тој решавајќи го долгогодишниот спор со Грција.

Иако тоа несомнено го привлече вниманието, има и други причини да се посети Македонија, како Охридско Езеро и Хај Скардус треил, 495 километри долга патека која поминува преку некои од најдраматичните планински врвови во регионот“, се вели на сајтот.

Како други работи што треба да се искусат во Македонија се наведуваат гастрономијата, древната традиција и природните убавини.

На првото место се најде малото будистичко кралство во Хималаи, Бутан, кој важи за единствена јаглеродно неутрална држава на светот и следната година планира да стане прва органска нација на светот.

Пред Македонија е и Англија, а во првите десет уште се Аруба, Есватини (некогашен Свазиленд), Костарика, Холандија, Либерија, Мароко и Уругвај.