18. ЗИМСКИ САЛОН НА ДЛУМ ВЕЧЕРВА СЕ ОТВОРА ВО ЧИФТЕ АМАМ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Вечерва во 20 часот во Чифте амам ќе се отвори 18. Зимски салон, биенална изложба на Друштвото на ликовни уметници на Македонија. Годинава темата е „Првиот грев – првата доблест“, а куратор е историчарот на уметност Кирил Пенушлиски.

На изложбата учествуваат 16 автори: Вана Урошевиќ, Зоран Тодовиќ, Кирил Гегоски, Тања Балаќ, Марјана Костојчиноска-Узунчева, Татјана Манева, Никола Пијанманов, Борче Богоевски, Илина Арсова, Филип Фидановски, Петра Јовановска, Шќипе Мехмети, Валентина Илијевска, Жаклина Глигориевска Кочоска, Виолета Чаповска и Слободан Живковски. Единствен гостин годинава е уметникот Александар Зафировски.

Пенушлиски вели дека композицијата што ја зацртал во „Првиот грев – првата доблест“ е доволнo широка за да можат уметниците да ја толкуваат на различни начини и сите тие толкувања да се разликуваат, но и да бидат веродостојни и издржани.

Вечерва ќе се прогласи добитникот на Гран при наградата, која претставува двомесечен престој во Париз.