ДЕЛА ОД БРИТАНСКИОТ УМЕТНИК ДЕНИС БОУВЕН НА ИЗЛОЖБА ВО МКЦ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Денеска (15 април) во 20 часот, во Галеријата на Младински културен центар (МКЦ) ќе се отвори изложба на британскиот уметник Денис Боувен, Изложбата ја организираат МКЦ и Асоцијацијата за култура ИКОН, од каде велат дека одлучиле 15 април, Светскиот ден на уметноста, да го посветат на Денис Боувен (1921-2006), кој беше и македонски културен амбасадор.

„Тој пишуваше за македонската ликовна сцена во Лондон, но и неуморно работеше на собирање уметнички дела од британски автори. Зад колекцијата слики, цртежи, скулптури и графики од британски уметници во МСУ стои името на Денис Боувен“, вели Марија Коробар, програмска раководителка на ИКОН.

Боувен беше чест гостин на ликовни колонии во Струмица, Кичево, Крива Паланка и Охрид и зад себе остави стотици дела што сега се во јавни и во приватни колекции. Град Скопје му ја додели наградата „13 Ноември“ во 2003.

Изложбата ќе трае до 30 април.