ХРВАТОТ МАТЕ РИМАЦ ГО ПОКАЖА СВОЕТО НОВО ЧУДО ОД ЕЛЕКТРИЧЕН АВТОМОБИЛ

Женева, (Индекс)

Хрватот Мате Римац, конечно, му го покажа на светот својот најнов хиперавтомобил, кој, според особините, треба да биде најимпресивен и најбрз електричен автомобил на светот.

„Концепт 2“ се најавуваше како една од најголемите ѕвезди на престижниот Автосаем во Женева и Римац, по неколку месеци успешно криење на податоците, покажа дека големите очекувања биле оправдани.

„Што е променето во однос на ‘концепт 1‘? Сѐ, ова е целосно нов автомобил“, кажа Римац на претставувањето.

Се најавува дека неговата цена ќе биде 1,7 милиони евра

„Концепт 2“ ќе има неверојатни 1.914 коњски сили и до 100 километри на час ќе забрзува за само 1,85 секунди. За 300 км/час ќе му требаат 11,8 секунди, додека капацитетот на батеријата ќе биде 120 киловат часови.

Целиот автомобил и сите негови делови се осмислени и произведени во Хрватска.

Неговата цена ќе биде 1,7 милиони евра и ќе биде произведен во 150 примероци, сите во Хрватска.