ИЛЈАДНИЦИ МЛАДИ ГО ПРЕДВОДЕА ВТОРИОТ МАРШ ЗА ЧИСТ ВОЗДУХ ВО СКОПЈЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
People wearing masks attend the protest against air pollution that covers Skopje valley in front of the Government building in Skopje, Republic of North Macedonia on 20 December 2019. According to the European Environment Agency's latest reports on air pollution in Europe, Republic of North Macedonian is one of most polluted countries in Europe. Macedonian capitol Skopje is one of the most polluted cities in the world in winter time.

Илјадници млади го предводеа вечерашниот втор марш за чист воздух, што се одржа во центарот на Скопје.

Движејќи се од Министерството за животна средина преку Собранието до Владата, учесниците во протестот гласно испратија кратки и јасни пораки до власта: „сакаме воздух“, „сакаме да дишеме“ и „здравјето пред профитот“. И ѝ порачаа дека не мислат да се откажат.

Младите го покажаа својот став уште утрово, кога во дел од скопските средни училишта имаше бојкот на наставата, иако притоа се соочија со притисоци и закани.

За неполн месец, ова беше втор масовен марш за чист воздух во Скопје и зад него повторно застанаа над 30 граѓански здруженија од целата земја, обединети околу идејата за (по)чиста животна средина.

Фото: Ѓ. ЛИЧОВСКИ