ИЗЛОЖБА НА ДИГИТАЛНО РЕСТАВРИРАНИ ФОТОГРАФИИ ОД ОХРИЃАНЕЦОТ ЈОНЧЕ ПОП СТЕФАНИЈА ВО КИНОТЕКАТА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК.)

Вечерва во 19 часот, во Кинотеката ќе се отвори изложба на фотографии од Охрид снимени од фотографот Јонче Поп Стефанија (1915-1983) во периодот од 1940 до 1945 година. Фотографиите се изработени од оригинални негативи, на архивска хартија и се од колекцијата на Македонскиот центар за фотографија.

Автор на изложбата е Роберт Јанкулоски.

Како дел од овој проект беа исчистени, препакувани, дигитализирани и дигитално реставрирани 1.025 негативи од фотографската збирка на Поп Стефанија.

„Од изложбата е направена дигитална верзија, со што овие фотографии стануваат достапни насекаде низ светот“, вели Јанкулоски.