ЈАПОНЦИ ОДАТ НА ЗИМСКИ ОДМОР ВО РОМАНИЈА ПОРАДИ ФЕСТИВАЛОТ „ТАНЦУВАЧКИ МЕЧКИ“

Романија, (АП)

Мал индустриски град во североисточна Романија стана позната туристичка дестинација. Команешти е местото каде што огромен број посетители од далечната Јапонија избираат да поминат зимски одмор.

Тие доаѓаат во Романија за да видат годишен настан со милениумска традиција – луѓе од сите возрасти облечени во мечкина кожа, кои организирани во групи, маршираат и танцуваат на заглушувачкиот звук на тапаните.

(Фото: АП)

Фестивалот „Танцувачки мечки“ започнува во деновите пред Божиќ. Кожите што ги носат танчарите можат да тежат до 50 килограми, а се пренесуваат од генерација на генерација. Тие внимателно се чуваат за да се одржат крзната во добра состојба и за да бидат подготвени за носење следната година.

(Фото: АП)

Една од попознатите групи има 120 членови, а некои почнале да учествуваат на овој настан на возраст од три години.

(Фото: АП)