КОМЕТА ПОГОЛЕМА ОД МОНТ ЕВЕРЕСТ БИ МОЖЕЛА ДА СЕ ГЛЕДА СО ГОЛО ОКО СЛЕДНИОТ МЕСЕЦ

Лондон, (Гардијан)

Комета поголема од Монт Еверест би можела да биде видлива со голо око во следните недели додека ја продолжува својата прва посета на нашиот Сончев систем по повеќе од 70 години, велат астрономите.

Ова ледено тело е како Халеевата комета, што значи дека се појавува еднаш, можеби двапати во просечен животен век. Наречена 12П/Понс-Брукс, таа ја комплетира својата орбита на секои 71,3 години и најблиску ќе дојде до сонцето на 21 април. Се верува дека има јадро со дијаметар од околу 30 километри.

Некои сугерираат дека била забележана уште во 14. век, но кометата е именувана според францускиот астроном Жан-Луј Понс, кој ја открил во 1812 и британско-американскиот астроном Вилијам Роберт Брукс, кој ја набљудувал во 1883.

Иако кометата со зелена нијанса веќе беше забележана на ноќното небо, експертите велат дека ќе стане уште посветла во следните недели. Најдобриот поглед на кометата ќе има во северната хемисфера.