„ЛУЧИЈА ОД ЛАМЕРМУР“ И ИЗЛОЖБА ЗА АНА ЛИПША-ТОФОВИЌ ДЕНЕСКА НА МАЈСКИТЕ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Операта од Гаетано Доницети „Лучија од Ламермур“ ќе се изведе вечерва од 20 часот на 47. Мајски оперски вечери, во Националната опера и балет (НОБ).

Во насловната улога ќе биде првенката на НОБ Ана Дурловски. Италијанскиот баритон Франческо Вултаџо, добитник на многубројни интернационални награди, е Енрико, додека во улогата на Едгардо ќе настапи Ифрим Космин од Романија. Во улогата на Рајмондо ќе настапи Иван Томашев, солист на Националната опера во Белград, а во улогата на Артуро Марјан Николовски. Марика Поповиќ и Јане Дунимаглоски ќе настапат како Ализа и Нормано. Диригент е гостинот од Бугарија, Најден Тодоров.

Претходно во 19 часот, во фоајето на НОБ ќе се отвори изложбата посветена на оперската примадона Ана Липша-Тофовиќ. Проектот „Божествена симбиоза“ се реализира на иницијатива и со финансиска поддршка од Матицата на иселениците од Загреб, Советот на македонското национално малцинство на Град Загреб и Заедницата на Хрвати во Македонија.

„Проектот има за цел да ги презентира животните стории и фрагментите од дејствувањето на Ана Липша-Тофовиќ на овие простори преку изложба на нејзини предмети, фотографии, костими, плакати и сè што е зачувано“, велат од НОБ.