ШЕРПАСКИ ВОДИЧ ПО РЕКОРДЕН 23. ПАТ СЕ КАЧИ НА МОНТ ЕВЕРЕСТ

Катманду, (АП)

Шерпасот Ками Рита се искачи на Монт Еверест по 23. пат, со што го подобри сопствениот светски рекорд.

Четириесет и деветгодишниот Рита утрово стигнал на врвот со уште неколкумина планинари и сите се безбедно, потврдија од непалската влада. Најблиските конкуренти на Рита по 21 пат се имаат качено на највисокиот врв на Земјата, но и двајцата веќе се имаат повлечено.

„Ова е мојата професија, но во исто време поставувам нови рекорди за Непал“, кажа Рита неодамна.

Рита првпат се качил на Еверест во 1994 и оттогаш речиси секоја година бил горе. Тој е еден од многутемина шерпаски водичи чии вештини и стручност се од витално значење за безбедноста и успехот на стотици планинари кои секоја година доаѓаат во Непал. Освен Еверест, Рита има совладано и неколку други врвови кои се меѓу највисоките, како К-2, Лотсе и Манаслу.

„Го познавам Монт Еверест многу добро, но во исто време сум свесен дека можеби нема да се вратам. Јас сум како војник кој зад себе ги остава жената и децата“, вели Рита.