НАД 1.000 МАСКИ ЌЕ ПРОДЕФИЛИРААТ НА ПРЕТСТОЈНИОТ ВЕВЧАНСКИ КАРНЕВАЛ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
Local villagers wearing home made costumes parade during a carnival celebration marking the Orthodox St. Vasilij Day in the village of Vevcani, about 170 km from the capital of Skopje, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 13 January 2017. The Vevcani Carnival is one of the most famous village festivals in the Balkans. It is believed that the custom is over 1,400 years old. It is based on old pagan beliefs and rituals. Essentially the carnival is the ritual of calling after Saint Basil the Great, which coincides with the Twelve Days of the Orthodox Christmas and the Orthodox New Year. The festivity is held on 13 and 14 January every year. The carnival witnesses the passing of the old year and the coming of the new one. Vevcanci believe that with their masks they banish evil spirits from their lives. The participants of the carnival are known as Vasilicari. The highlights of the carnival include a political satire where masked villagers act out current events. In 1993, the Carnival and the village of Vevcani officially became a part of the World Federation of Carnival Cities.

Вевчани објави дека е подготвено за уште еден уникатен, луд, забавен и масовен пречек на Стара Нова година, најавувајќи дефиле на повеќе од илјада маски на традиционалниот карневал. Тој и оваа година ќе се одржи од 12 до 14 јануари, кога се очекува Вевчани да го посетат околу 10.000 луѓе.

„Вевчански карневал значи дводневна тотална слобода и најголем театар на отворено на светот. Тој исто така е оригинален начин да се прослави Нова година, спој на паганското и современото, фестивал на сатирата на кој отворено се критикуваат власта и општествените збиднувања од претходната година“, изјави градоначалникот на Вевчани, Сашо Јанкоски.

Централниот настан, дефиле на маските, ќе се одржи на 13 јануари, со почеток во 14 часот, а во музичката програма ќе учествуваат „Архангел“, „Баклава“, „Културно-уметнички работници“, Неша Галија…

„Ова ни е прв настап на Вевчанскиот карневал и многу му се радуваме. Тука за првпат во живо ќе изведеме и неколку песни од нашиот нов албум“, изјави пејачката на „Баклава“, Елена Христова.