ОВА Е НАЈТАЖНИОТ КАРНЕВАЛ ДОСЕГА, КАЖАА ВЕВЧАНЦИ ОТКАКО СЕ ОТКАЖА МУЗИЧКИОТ ДЕЛ ОД НАСТАНОТ

Вевчани, (СМАРТ СДК.МК)

Традиционалниот Вевчански карневал годинава помина само со поскромно дефиле на маските, а се откажа забавниот дел од програмата.

Фото: Ѓ. Личовски

Градоначалникот Спасе Кочовски кажа дека концертот на кој требаше да настапат Наум Петрески и други фолк-пејачи, е откажан поради смртта на млад жител на Вевчани. Не се изигра ниту традиционалното карневалско оро, а во угосителските објекти нема музика.

Фото: Ѓ. Личовски

Станува збор за синот на поранешниот пратеник Крсто Мукоски кој ноќеска излетал од регионалниот пат кон Вевчани, во близина на село Подгорци, струшко. Возачот загинал во несреќата.

Фото: Ѓ. Личовски

„Ова е најтажниот карневал во Вевчани досега. На никого не му е до музика“, ни изјави жена од Вевчани која живее во Скопје и секоја година за Василица оди во родното место за да го гледа карневалот.

Фото: Ѓ.Личовски

Сношти во Вевчани, концерт одржаа Игор Џамбазов и Гуру Харе со бендот, и групата „Нокаут“.