ПЕТТИОТ МЕДИУМСКИ ФЕСТИВАЛ СКОПЈЕ СО ОНЛАЈН ИЗДАНИЕ ПОСВЕТЕНО НА НОВИНАРКИТЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Петтиот Медиумски фестивал Скопје почнува вечерва во 20 часот со дискусија посветена на годинешната тема „Жените во медиумите“. Истражувачката новинарка Сане Терлинген од Холандија и Елиса Муњос, раководителката на Меѓународната медиумска фондација на жените, ќе разговараат за позицијата на жените во медиумската сфера и за предизвиците со кои се соочуваат.

Фестивалската програма ќе биде презентирана онлајн на Фејсбук страниците на ПИНА и МФС, а публиката ќе има можност да проследи и повеќе филмови на Cinesquare.net на Катавеј и mfs.mk.

Она што започна како Истражувачки филмски фестивал годинава прерасна во Медиумски фестивал за да вклучи што повеќе теми од променливиот свет на современите медиуми. Тој ќе трае до 8 октомври.

Медиумски фестивал Скопје е во организација на Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА) и годинава се реализира во партнерство со Канцеларијата на фондацијата „Фридрих Еберт“ во Скопје и Холандската амбасада во Скопје.