ПИРС БРОСНАН ОСУДЕН ЗА НЕПРОПИСНО ДВИЖЕЊЕ ВО НАЦИОНАЛНИОТ ПАРК ЈЕЛОУСТОУН, ПРЕМНОГУ СЕ ДОБЛИЖИЛ ДО ТЕРМАЛНИТЕ БАЗЕНИ

САД, (Би-Би-Си)

Поранешната ѕвезда на Џејмс Бонд, Пирс Броснан, се изјасни за виновен за движење премногу блиску до  геотермалните базени во затворениот дел на националниот парк Јелоустоун во САД. Ова доаѓа два месеца откако тој кажа дека е невин за доближување до топлите извори, каде што киселината што излегува од земјата може да достигне температури на вриење.

Суд во Вајоминг му нареди да плати казна од над 1.500 долари за прекршокот. Парите ќе одат на непрофитна организација за одржување на паркот.

Броснан призна дека ги прекршил федералните регулативи кои забрануваат пешачење во близина на топлите извори Мамутски Тераси.

Во овие термални базени температурата на водата може да се искачи до 79,4 Целзиусови степени. Федералните правила бараат посетителите на националниот парк да останат на одредени патеки околу изворите, а прекршувањата се казнуваат со затвор до шест месеци и парична казна до 5.000 долари. Милиони луѓе го посетуваат Јелоустоун секоја година. Најмалку 22 починале од изгореници добиени во изворите и гејзерите во паркот.