ТЕХНО СЦЕНАТА НА БЕРЛИН ВКЛУЧЕНА ВО КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО НА УНЕСКО

Берлин, (Дојче веле)

УНЕСКО ја вклучи техно сцената на Берлин на својата листа на нематеријало културно наследство.

Главниот град на Германија е познат по својата жива техно сцена, но тамошните клубови и натаму страдаат од последиците на пандемијата на ковид-19.

„Ова е огромно признание за берлинските техно продуценти, уметници, менаџери на клубови и организатори на настани. Оваа одлука ќе помогне клупската култура да биде препозната како вреден сектор достоен за заштита и поддршка“, изјави Луц Лајхзенринг, член на управниот одбор на „Клубкомисион“, мрежа на клубови и промотори од Берлин.

Нематеријално културно наследство опфаќа практики, ритуали, знаења, вештини и изведувачки уметности, како музика, танц и театар.

„‘Крафтверк‘ и афроамериканските диџеи и продуценти имаа значаен придонес за развојот и ширењето на техно културата“, додаде Лајхзенринг.

Повеќе од десет години се водеше кампања за вклучување на берлинската техно култура на оваа листа.

Техното е фундаментален дел од градот. Во другите градови, луѓето не би прифатиле музика која е навистина тешка, чудна и полна со синтисајзери и брутални, искривени ритми. Тука е сосема прифатливо да се игра на ваква музика за време на ручек. Техното стана прибежиште за луѓето кои се маргинализирани, а Берлин е попопустливо од други места“, вели Питер Кирн, диџеј и музички продуцент од Берлин