ПОСЕТАТА НА МУЗЕИ И ГАЛЕРИИ ПОМАГА ПРОТИВ СТРЕСОТ И АНКСИОЗНОСТА

Лондон, (Гардијан)

Истражувањето на Фондацијата за ментално здравје од Лондон сугерира дека уметноста помага да се зајакне самодовербата, правејќи нè да се чувствуваме поотпорни. Исто така, може да ги ублажи анксиозноста, депресијата и стресот.

„Арт Фонд“, добротворна организација која финансиски ги поддржува музеите и галериите, неодамна ја спроведе студијата „Смирено “, која покажа дека иако 63 проценти од испитаниците посетиле музеј или галерија за да го намалат стресот во одреден момент, само 6 проценти одат редовно. Се чини дека иако повеќето луѓе го искусиле позитивното влијание на уметноста од прва рака, тоа не е нешто што мислат дека вообичаено им треба како физичката вежба.

„Во нашите животи, уметностите се маргинализирани и се гледаат како добра за поседување. Не сфаќаме дека сме поврзани со овие искуства“, вели Сузан Магсамен, коавтор на книгата „Твојот мозок на уметноста и како уметностите нè трансформираат“.

„Никогаш не е доцна да се искористат предностите на естетските искуства“, вели Магсамен.

 

Фото: Гети