ПРЕТСТАВИ ОД ХРВАТСКА, РОМАНИЈА И ПРИЛЕП ДЕНЕСКА НА МОТ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Три претстави се денеска на програмата на Млад отворен театар (МОТ).

Прво од 18 часот во Железничката зграда ќе се изведе хрватската претстава „Сѐ е во парите“ на Борис Бакал. Таа се занимава со односите помеѓу општествените и материјалните вредности од една и парите од другата страна. Поле на истражување се земји како Хрватска, Италија и Словенија.

Од 20 часот, на малата сцена на Националната опера и балет е „Момчињата на Медеја“, во продукција на „Аполо 1111“ од Романија. Третата претстава „Арапска ноќ“, во режија на Зоја Бузалковска, е продукција на Прилепски театар, а ќе се игра од 22.30 часот во МКЦ. Сценографијата е на Јулијана Војкова-Најман, драматургијата на Лидија Митоска-Ѓорѓиевска, а музиката ќе ја изведува „Фолтин“ во склоп на самата претстава.

Истоимениот драмски текст на Роланд Шимелфениг е напишан во 2001 година, поставен е во речиси сите поголеми и поважни театри и одигран на многу јазици.