ПРОМОЦИЈА НА РЕОБЈАВЕНИОТ РОМАН „ПУСТИНА“ ОД АБАЏИЕВ, СО ДИЗАЈН НА НЕГОВАТА ВНУКА ИСКРА ДИМИТРОВА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Вечерва во 19 часот ќе се одржи онлајн промоција на романот „Пустина“ од писателот Ѓорѓи Абаџиев, кој неодамна беше реобјавен во ново руво со специјално дизајнирана корица, во издание на „Арс Ламина – публикации“. Корицата ја изработи уметницата Искра Димитрова, која е внука на Абаџиев.

За класичното дело на Абаџиев ќе зборува професорката Злата Порчиќ. Промоцијата ќе може да се проследи преку фејсбук страницата на „Арс Ламина“.

Романот „Пустина“, првично издаден во 1961 година, неодамна беше реобјавен во рамките на едицијата „Македонски книжевни класици“. Дејството на овој историско-психолошки роман се случува во 1903 година и е раскажано преку заробеништвото на солунските атентатори Арсо и Глигор.