РЕТКО ПОРАМНУВАЊЕ НА ПЕТ ПЛАНЕТИ ЌЕ МОЖЕ ДА СЕ НАБЉУДУВА ОВОЈ МЕСЕЦ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
A meteor streaks through the sky during the Perseid meteor shower over the archaeological site Stobi, near Negotino, Republic of North Macedonia, early 12 August 2021. The Perseid meteor shower occurs every year in August when the Earth passes through debris and dust of the Swift-Tuttle comet.

Првпат по 18 години, пет планети ќе бидат порамнети и видливи наутро во текот на овој месец. Жителите од северната полутопка ќе имаат најубав поглед на феноменот половина час пред изгрејсонцето.

Порамнувањето на Меркур, Венера, Марс, Јупитер и Сатурн не се смета за исклучително ретко, па следното ќе се случи во 2040 година.

Ако условите се чисти, планетите ќе бидат доволно сјајни за да се набљудуваат со голо око, а како што месецот ќе одминува, и Меркур ќе биде сè повидлив. Дополнителен небесен спектакл се најавува за 24 јуни, кога полумесечината ќе се протне меѓу Венера и Марс.

По завршувањето на јуни, планетарното друштво ќе почне да се растура, а Сатурн, Марс, Јупитер и Венера ќе изгледаат сè пораширени на утринското небо.