СРПСКАТА ПРЕТСТАВА „ТИВКОТО МОМЧЕ“ ЈА ОСВОИ ГРАН ПРИ НАГРАДАТА НА ПРВОТО ИЗДАНИЕ НА ФЕСТИВАЛОТ „ИГОР МАЏИРОВ“

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

„Тивкото момче“ на Театарот за деца и млади од Крагуевац ја освои Гран при наградата за најдобра претстава на првото издание на Интернационалниот фестивал на детски театри „Игор Маџиров“.

„Оваа претстава е комплетен уметнички чин што храбро отвора чувствителни теми, користејќи внимателно избран театарски јазик, лесно препознатлив и прифатлив од публиката“, се наведува во одлуката на жирито.

За најдобри актери се прогласени Марко Хергешиќ за хрватската претстава „Авантурите на баронот Минхаузен“ и Јулијана Мирчевска за улогата на Марика во „Јованче и Марика“, во изведба на театарот „Бабец“ од Битола.

„Авантурите на малиот Јују“ се закити со наградите за режија (Рената Карола Гатица) и костимографија (Џениса Пецотиќ), како и со специјалната награда за колективна актерска игра и користење сценски елементи направени од природни материјали.

На првото издание на фестивалот „Игор Маџиров“, што го организираше скопскиот Театар за деца и младинци, учествуваа девет претстави од пет европски земји.

(Фото: ТДМ)