СТУДЕНТКАТА АНА МАРИЈА НАУМОВСКА БЕШЕ АМБАСАДОРКА НА ШВЕДСКА НА ЕДЕН ДЕН

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Студентката Ана Марија Наумовска од Битола беше амбасадорка на Шведска на еден ден. Како дел од иницијативата организирана од Шведската амбасада во земјава наречена GirlsTakeOver (#ДевојкитеПреземаат), 19-годишната Наумовска имаше можност да се запознае со работата на амбасадата и да се сретне со заменик-амбасадорот на ЕУ Џулијан Васало и со претседателот Стево Пендаровски.

Наумовска го започнала денот со средба со персоналот на амбасадата, каде се запознала одблиску со работата на секој од секторите, по што имала и интерен состанок со тимот за комуникација и промоција, на кој од прва рака се запознала со работата на амбасадата на полето на јавната дипломатија.

Наумовска во Вила Водно се сретна со претседателот Стево Пендаровски. (Фото: Амбасада на Шведска)

„Нејзиниот прв надворешен состанок беше куртоазната средба со заменик-амбасадорот на ЕУ, г-дин Васало, од кого се запозна за работата на Европската делегација и разговараше за иницијативите за младинско ангажирање, кои се спровеуваат со поддршка од Европската делегација во земјата. Наумовска истакна дека младите сакаат да бидат ангажирани и да придонесуваат во развојот на општеството, но потребен им е поголем простор за дејствување за да може нивниот глас да допре до клучните чинители задолжени за донесување одлуки во државата. Таа истакна дека отвореноста на Европските куќи низ целата земја е добар чекор напред кон обезбедување повеќе простор за младите да се изразат, да ги градат своите капацитети, разменуваат идеи и да се вмрежуваат“, велат од Шведската амбасада.

Наумовска на работен ручек со партнерски организации на Шведската развојна соработка. (Фото: Амбасада на Шведска)

Новата шведска амбасадорка на еден ден имаше работен ручек со неколку партнерски организации на Шведската развојна соработка: „ВиЕфект“, „Квина тил квина“, „Националниот демократски институт – НДИ“ и „Еко Свест“, кои ја информираа за програмите што ги спроведуваат.

Наумовска во Вила Водно се сретна и со претседателот Пендаровски. Тие разговараа за потребата од повеќе младински и културни активности, за потребата од подобро образование, деполитизација и департизација на пазарот на трудот, како и за поголема борба против корупцијата, кои, според неа, се главните грижи и причини за заминување на младите од земјата.

Нејзиниот ден како амбасадорка заврши со размена на впечатоци и пишување извештај за постигнатото.

#GirlsTakeOver (#ДевојкитеПреземаат) е иницијатива на шведската влада и шведската организација „План интернешнал“.

А. АНТЕВСКА