БРИТАНСКИОТ ТИМ ПОБЕДИ НА ПРВОТО СВЕТСКО ПРВЕНСТВО ВО СОБИРАЊЕ ЃУБРЕ ВО ЈАПОНИЈА

Токио, (Телеграф)

Британските собирачи на ѓубре го освоија златниот медал на првото издание на Светското првенство во спогоми, откако собраа речиси 60 килограми отпад од улиците на Токио, за да победат на прво натпреварување од ваков вид. Спогоми е комбинација од зборовите спорт и гоми, што на јапонски значи ѓубре.

Сара Пери и браќата Александер и Џонатан Виншип ги победија ривалските тимови од 20 други држави по исцрпувачки лов по отпад во средата. Опремени со заштитни ракавици, метални клешти и вреќи за ѓубре, на секој тим му беше доделена површина од пет квадратни километри во раздвижената населба Шибуја за да собере што е можно повеќе ѓубре. Во две сесии од по 45 минути учесниците бараа пластика, догорчиња од цигари и друго ѓубре и потоа имаа уште 20 минути за да го сортираат отпадот во различни категории за рециклирање.

Сара Пери и браќата Александер и Џонатан Виншип ги победија ривалските тимови од 20 други држави (Фото: АФП)

Победничкиот тим освои 9.046 поени за 57,27 килограми отпад, а на второто место завршија Јапонците. Севкупно беа собрани 547 килограми отпад.

Тимовите се квалификуваа за учество преку националните натпреварувања, па Јужноафриканците се пожалија дека било далеку потешко да се собира ѓубре од чистите улици на Токио отколку на нивниот квалификациски настан во Дурбан.

Идејата за спогоми потекнува од Јапонецот Кеничи Мамицука, кој пред 15 години почнал да собира ѓубре додека бил на утринско трчање.