80 ОТСТО ОД МЛАДИТЕ НЕ СЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ, ВЕЛИ СЗО

Њујорк, (ДПА)

Светската здравствена организација (СЗО) предупредува дека 80 отсто од младите луѓе не водат здрав живот.

„Секое движење се брои. Сите ние секојдневно мора да се движиме, на безбеден и креативен начин“, вели шефот на СЗО, Тедрос Адханом Гебрејесус.

Нема дилема, вели СЗО, дека карантините и рестрикциите воведени поради пандемијата на ковид-19 го отежнаа здравиот начин на живот, но од друга страна, здравјето никогаш не било поважно.

Децата и тинејџерите треба минимум еден час дневно да се физички активни, смета СЗО. Според оваа организација, возрасните треба да се физички активни од два и пол до пет часа неделно или барем 21 минута дневно. Во овој период, над четвртина од возрасната популација не е ни блиску до просекот.

Препораките се однесуваат и на лицата со хронични болести и лицата со попреченост, како и трудниците и доилките. Лицата над 65 години исто така треба да прават вежби со кои ќе ја одржуваат мускулатурата.