„НЕТФЛИКС“ СИ КУПИ КИНО, СЛАВНА САЛА ОД ЗЛАТНОТО ДОБА НА ХОЛИВУД

Лос Анџелес, (АФП)

Стриминг гигантот „Нетфликс“ го купи легендарниот Египетски театар во Холивуд, засилувајќи ја својата централна позиција во филмската индустрија.

Театарот во Лос Анџелес е изграден во 1922 и бил домаќин на првата премиера на филм во Холивуд, „Робин Худ“. Киното отсега ќе се користи не само за филмските премиери на „Нетфликс“, туку и за други специјални настани. Во театарот се одржувале премиери во „златното“ доба на Холивуд.

„Египетскиот театар има исклучителна улога во историјата на Холивуд и речиси еден век е ценет од заедницата на Лос Анџелес“, изјави директорот на „Нетфликс“ Скот Стубер, без да ја открие сумата на купопродажбата.