АНСАМБЛОТ „СВЕТЛОСТ+ОДРОН РИТУАЛ ОРКЕСТРА“ ВО СВОЈОТ ПРВ ОБИД ДОБИ ШАНСА ДА СВИРИ НА СКОПСКИ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Австриското трио „Радијан“ ја отвора третата вечер на 39. Скопски џез фестивал, бенд чиј експериментален звук граничи колку со џез, толку и со електронска музика и пост-рок. „Радијан“ е еден од столбовите на креативната современа музичка сцена на Виена и неговата музика се опишува како спој на екстремни динамики, слободни импровизации и прецизни конструкции.

Во вториот дел од вечерта ќе настапи македонскиот џез ансамбл „Светлост+Одрон ритуал оркестра“, кој побуди голем интерес со минатогодишниот деби албум и во прв обид доби шанса да свири на Скопски џез фестивал. Ова е продолжение, односно проширување на триото „Светлост“ и групата е замислена како отворена платформа за соработка на музичари од различни профили.

Програмата во Националната опера и балет почнува во 20 часот, а потоа од 23 часот ќе има ексклузивен стриминг од Осло, од концертот на големиот ансамбл на Тригве Сајм.