НА ВАСИЛИЧАРСКИТЕ КОНЦЕРТИ ВО НОБ ЌЕ СЕ ПЕАТ ОПЕРСКИ ДЕЛА

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Дела од десетина светски познати композитори ќе бидат на репертоарот на традиционалниот Василичарски концерт, што ќе има две изведби во Националната опера и балет, утре и в четврток, со почеток во 20 часот.

Насловен „Viva L’Opera“, режисер на настанот е Дејан Прошев, а ќе диригираат Бисера Чадловска и Иван Еминовиќ. Настапуваат оперските пејачи Весна Ѓиновска-Илкова, Сандра Митровска, Дешира Ахмети-Крлиу, Наде Талевска, Ѓорѓи Цуцковски, Борис Трајанов, Марјан Јованоски и Александар Стефаноски, како и хорот и оркестарот на НОБ.

Тие ќе изведат арии, дуети и хорски делници од опери и оперети од Моцарт, Белини, Делиб, Пучини, Верди, Џордано, Леонкавало, Калман и Лехар.

Цената на влезниците е 600, 800 и 1.000 денари.