ПЕСНАТА „ЛЕСНО“ Ѝ ЈА ПОСВЕТИВ НА СОПРУГАТА БИЛЈАНА, ВЕЛИ КОМПОЗИТОРОТ АЛЕКСАНДАР МАСЕВСКИ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Композиторот Александар Масевски е вокал во својата нова песна „Лесно“, во која соработува со Влатко Стефановски. Масевски е автор и продуцент на песната, Стефановски свири гитара, а видеото го изработи поп-пејачот Игор Митровиќ, кој инаку работи како графички дизајнер.

„Во принцип, ‘Лесно’ е инструментална тема која нема за цел да го ‘нападне’ слушателот и бескрупулозно да го привлече неговото внимание, туку, напротив, суптилно да ги разбуди неговите сетила и љубопитство. Да ја разбуди неговата имагинација и да го однесе на некое патување, каде што самиот тој, слушателот, ќе биде креатор на сопствената замисла за тоа какво е тоа патување. Стилот на песната е фузија од соул, софт џез, фанк и рок, каде што извонредната изведба и карактеристичниот звук на гитарата на Влатко Стефановски го внесуваат тој рок елемент“, вели Масевски.

Стефановски и Масевски лесно се договориле за соработката (Фото: СДК.МК)

Пред да се договорат за соработката, со Влатко Стефановски се виделе на концертот на холандската саксофонистка Кенди Далфер во Скопје и потоа се родила идејата за мелодијата што Влатко ја свири во првиот дел од песната. Масевски вели дека му понудил соработка на Стефановски, а нему му се допаднала идејата и спонтано излегла „Лесно“.

„Соработката со Влатко течеше толку конкретно, тивко и професионално што мислам дека и на двајцата ни дојде како релаксација. Особено ми се допадна неговата работна и професионална етика. Тука сме многу слични. И двајцата работиме според принципот ветено-сторено“, вели Масевски.

Масевски со сопругата Билјана Пашариковска, која е наставничка по балет (Фото: Фејсбук)

Песната ѝ ја посветил на сопругата Билјана Пашариковска, која е балерина и наставничка по балет. Тие го имаат синот Димитар, кој се вика како неговиот дедо, легендарниот композитор Димитар Масевски.

„Во песната честопати се повторува стихот ‘Да те сакам лесно е’, а не постои некој што полесно се сака од мојата една и единствена Билјана“, вели Масевски.

М. ЏАРОВСКА