СИНИША ЕВТИМОВ ЈА ПОСТАВИ „АЛО! АЛО!“ ВО ТЕАТАР КОМЕДИЈА

Скопје, (СМАРТ.СДК.МК)

Претставата „Ало! Ало!“, во режија на Синиша Евтимов, премиерно ќе се изведе вечерва (20 часот) во Театар Комедија. Од Театарот ја најавуваат претставата како духовита пародија на историските случувања и на човековите слабости во обидот да се сочува главата во налетот на насилството. Дејството е сместено во скопската кафеана „Кај Јорго“ во окупираното Скопје за време на Втората светска војна.

„’Кај Јорго’ е сврталиште на високите претставници на фашистичкиот окупатор во Скопје и на членовите на отпорот, а сопственикот на кафеаната, Јорго, се труди да ги ‘менаџира’ односите со двете страни и да остане жив во војната. Но, неретко се заплеткува во компромитирачки ситуации, обидувајќи се да ги балансира барањата на отпорот и на фашистичките чиновници, што резултира со напнати и комични расплети. Хуморот во претставата го формираат многубројни зборовни игри, двосмислености, јазични сплетки и сатиризирање на разни стереотипи и клишеа поврзани со минатото, но и со сегашноста во Македонија“, велат од Комедија.

Играат Атанас Атанасовски, Жаклина Петровска, Валентин Костадиновски-Тино, Сергеј Димовски, Тони Денковски, Виктор Арсов, Јаков Спасов, Столе Мицов, Илија Илиоски, Наталија Теодосиева, Маја Љутков, Елена Кузманов, Григор Јовановски и Стефан Николовски.

Во подготовката на претставата учествуваа Илина Ангеловска (сценографија), Александар Ношпал (костимографија), Борјан Стојков (асистент на режија), Марија Ѓорѓиевска (асистент на сценографот) и Ивана Каранфиловска (асистент на костимографот).

„Ало! Ало!“ е британски ситком емитуван на „Би-Би-Си 1“ од 1982 до 1992 со вкупно 85 епизоди.

(Фото: К. Галевски)