ТЕАТАР КОМЕДИЈА И ТУРСКИ ТЕАТАР ВО ПРВА КОПРОДУКЦИЈА ПО ТЕКСТ НА ДРАГО ЈАНЧАР

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Театар Комедија почна со пробите за претставата „Демнејќи го Годо“ од авторот Драго Јанчар, лауреат на годинaшниот Интернационален литературен фестивал ПРО-ЗА Балкан. Режијата е на Сибел Абдиу.

Од Театарот велат дека вчера на првата проба присуствувалe и Јанчар и словенечкиот амбасадор во земјава, Грегор Прескер. Премиерата се планира за ноември.

Претставата ќе биде реализирана во копродукција со Турски театар од Скопје и ова е прва соработка помеѓу двете театарски куќи.

Сценографијата е на Љуљзим Бејтула, а костимите на Ивана Каранфиловска-Угуровска. Играат Жаклина Стевковска-Дрнасин, Едмонд Сотир, Кристина Ласовска, Селпин Ќерим и Џенап Самет.

(Фото: Театар Комедија)