УЧЕНИЦИ ОД КАЛИФОРНИЈА ДОПРВА ЌЕ ПОЧНАТ ДА УЧАТ ДА ПИШУВААТ РАЧНО, ОТКАКО ПРВО НАУЧИЈА НА КОМПЈУТЕРИ

Калифорнија, (Ројтерс)

Ученици од прво до шесто одделение од Калифорнија кои учече да пишуваат на електронски уреди, почнаа да учат класично пишување, со молив и со пенкало.
Почнувајќи од оваа година, од учениците од одделенска настава во Калифорнија се бара да научат рачно да пишуваат, откако оваа вештина излезе од мода во ерата на компјутерите.
Собранискиот предлог-закон, предложен од поранешната наставничка во основно училиште Шерон Квирк-Силва и потпишан во октомври минатата година, бара класична настава со пишување за 2,6 милиони деца од Калифорнија од прво до шесто одделение, на возраст од 6 до 12 години.

Експертите велат дека класичното учење го подобрува когнитивниот развој, а читањето со разбирање моторните вештини. Некои наставници велат дека е корисно децата да читаат историски документи и стари семејни писма.