КЕНЗА ЛЕЈЛИ ОД МАРОКО ПОБЕДИ НА ПРВИОТ ИЗБОР НА МИС ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА И ДОБИ 20.000 ДОЛАРИ

Мароко, (Њујорк пост)

Кенза Лејли од Мароко е избрана за првата Мис вештачка интелигенција на светот.

„Иако јас не чувствувам емоции како луѓето, искрено сум возбудена поради тоа“, изјави Лејли за „Њујорк пост“.

Титулата доаѓа со голема награда од 20.000 долари за нејзиниот креатор од Мароко, кој ја оживеа Лејли за Fanvue World AI Creator Awards.

Конкурсот беше објавен во април и беа поканети визионери за вештачка интелигенција од целиот свет да ја покажат својата програмерска моќ.

Во финалето за Мис вештачка интелигенција влегоа 10 виртуелни модели од Франција, Португалија, Турција, Романија, Мароко, Бразил, Индија и Бангладеш.