ЛЕГЕНДАРНИОТ БРУКЛИНСКИ МОСТ ЌЕ ДОБИЕ ВЕЛОСИПЕДСКА ПАТЕКА

Њујорк, (Дезин)

Градоначалникот на Њујорк Бил де Блазио ги откри радикалните планови за претворање на коловозните ленти на двата моста преку Ист Ривер во велосипедски патеки и изградба на пет нови велосипедски улици низ градот, како одговор на пандемијата на ковид-19.

Проектот наречен „Мостови за луѓето“ беше најавен на 29 јануари, како дел од програмата на градоначалникот Де Блазио за 2021 година.

„Мостовите Бруклин и Квинсборо се легендарни и длабоко испреплетени во секојдневниот живот на безброј жители на Њујорк. Сега е време да ги внесеме во 21. век и да ја прифатиме иднината со радикален нов план“, рече Де Блазио.

Коловозната лента на 152 години стариот мост Бруклин ќе биде претворена во двонасочна велосипедска патека и ќе биде заштитена од сообраќај. Постојната надворешна лента за велосипеди сега ќе стане место за пешаци.