НАУЧЕН МУЗЕЈ ВО ФОРМА НА КАМЧЕ Е НОВИОТ ПРОЕКТ НА „ЗАХА ХАДИД“ ВО КИНА

Шенџен, (Дезин)

Каскада од тераси е ср’жта на новиот објект на архитектонското студио „Заха Хадид“, Музејот за наука и технологија, кој се гради во Шенџен, Кина. Објектот во форма на камче треба да биде готов во 2023, ќе се простира на површина од 125.000 квадратни метри и ќе има големи површини со јавни простори, галерии и едукативни центри. Терасите и големиот застаклен ѕид се поставени на западната страна на објектот, обезбедувајќи поглед на паркот во близина.

Фото: Дезин

Студиото го дизајнираше проектот следејќи ја желбата на властите да го промовираат градот како нов центар за иновации.

„Музејот ќе биде клучна дестинација за учење и истражување на моќта на науката и технологијата“, изјавија архитектите, додавајќи дека ќе биде изграден со почитување на еколошка одржливост.