ЊУЈОРК СО ДРОН САКА ДА ГИ КОНТРОЛИРА ГРАДИЛИШТАТА

Њујорк, (Дезин)

Градските власти на Њујорк сакаат да ја легализираат употребата на дронови при градежни инспекции, откако минатиот месец една архитектка загина по пад од објект во изградба во Менхетн.

Засега не е дозволено дронови да летаат во поголемиот дел од градот, но властите се надеваат дека со помош на оваа технологија побрзо ќе се контролираат објектите и ќе се подобри безбедноста на граѓаните.

„Смртта на Ерика Тишман ни кажува дека мора да користиме технологија за поголема контрола на безбедноста на објектите. Дронот не е играчка, туку орудие за работа. Овие направи ќе заштедат милиони долари и време, а, што е најважно, можат да спасат и животи“, рече градскиот советник Ерик Адамс.