ФРАНЦУЗИН НАПРАВИ ПЛОВЕЧКИ РЕСОРТ ОД 700.000 ПЛАСТИЧНИ ШИШИЊА

Абиџан, (Дејли мејл)

Француски бизнисмен изгради неверојатен островски ресорт покрај брегот на Брегот на Слонова Коска кој плови на ништо друго освен на пластичен отпад.

Островот што содржи хотел, ресторан, караоке бар и два базена е направен од 700.000 пластични шишиња и друг пластичен отпад.

(Фото: Ројтерс)

Она што е одлично кај овој концепт е што нешто негативно претворивме во нешто позитивно“, вели Ерик Бекер за својот проект „L’ile Flottante“, што во превод значи пловечки остров.

Тој сака да промовира зелен туризам и се надева дека неговиот концепт ќе инспирира други бизнисмени. Островот моментално тежи 200 тони и се наоѓа во лагуна, бидејќи плитка вода е идеална за концептот.

(Фото: Ројтерс)

Гостите треба да платат 100 долари ако сакаат да ноќеваат, додека посета чини 25 долари, со вклучен оброк. Островот привлекува околу 100 туристи неделно и тоа не само локални луѓе.

Тој се снабдува со електрична енергија преку соларни панели, а питка вода добива од копното, бидејќи лагуната е доста блиску до главниот град Абиџан.