ИЗЛОЖБАТА ВО МКЦ ЈА ОТКРИВА ИСТОРИЈАТА НА ПЛАКАТИТЕ НА СКОПСКИОТ ЏЕЗ ФЕСТИВАЛ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Со изложбата насловена „Комплицирај едноставно“ денеска се отвора неделата на одбележување 40 години на Скопскиот џез фестивал. Изложбата во Младински културен центар, чие официјално отворање е закажано во 19 часот, ги носи посетителите низ историјата на фестивалот од еден друг аспект: плакатите.

Препознатливи по својот минимализам, тие отсекогаш биле важен дел од визуелниот идентитет на СЏФ, а за изложбата се избрани 24 креативни решенија, за кои организаторите велат дека се најдобри во 40-годишната историја. Меѓу застапените автори се Славомир Стојановиќ-Футро, Милчо Серафимовски, Глигор Чемерски, Зоран Кардула, како и група словенечки дизајнери.

„Малку познат факт е дека Скопскиот џез фестивал е македонски бренд со убедливо најголем број награди на светските маркетиншки фестивали. Визуелниот идентитет му обезбеди препознатливост и исклучителен рејтинг во светот, не само со плакатите, туку и со видеоклиповите“, велат од СЏФ.

Програмата продолжува во кино Фросина со премиерното прикажување на новиот документарен филм за Арета Френклин (20 часот).