СКУЛПТУРИ ОД ЖАРКО БАШЕСКИ НА МЕЃУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ПОСТКОВИД УМЕТНОСТА ВО МИЛАНО

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)

Скулпторот Жарко Башески ќе учествува со две дела на интернационалната концептуална изложба која ќе се одржи во Кралската палата во Милано под наслов „Корпус домини: Од славното тело до урнатините на душата“. Изложбата, која ќе трае од 27 октомври до 22 јануари 2022, е во организација на Кралската палата и Општина Милано.

Башески, кој е познат по хиперреалистични дела, ќе се претстави со скулптурите „Вон…“ и „Автопортрет 1“, заедно со 33 други меѓународно признати уметници и вистински икони на современата уметност. На простор од 1.000 квадратни метри ќе бидат изложени вкупно 111 дела, меѓу кои инсталации, скулптури, цртежи, слики, видеоинсталации и фотографии.

Според организаторот, изложбата е резултат на заедничката работа на уметниците, музеите, фондациите, архивите, галериите и колекционерите од Италија и други земји, со цел да се понуди преиспитување на концептот на човештвото по шокот и пресвртот предизвикани од ковид-19.