„МЕРЦЕДЕС“ ГО ПРЕТСТАВИ СВОЈОТ ПРВ ЕЛЕКТРИЧЕН ТЕРЕНЕЦ

Стокхолм, (Форбс)
Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC, (BR N293) / Hightechsilber / Interior: Electric Art / Der neue Mercedes-Benz EQC - der erste Mercedes-Benz der Produkt- und Technologiemarke EQ. Mit seinem nahtlosen klaren Design ist der EQC ein Vorreiter einer avantgardistischen Elektro-Ästhetik mit wegweisenden Designdetails und markentypischen Farbakzenten außen wie innen. // Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC, (BR N293) / hightech silver / Interior: Electric Art / The new Mercedes-Benz EQC - the first Mercedes-Benz under the product and technology brand EQ. With its seamless, clear design, the EQC is a pioneer for an avant-garde electric look with trailblazing design details and colour highlights typical of the brand both inside and out.

Најстариот светски автопроизводител „Мерцедес-Бенц“ во Стокхолм го претстави своето прво електрично возило под брендот EQ.

Со официјално име EQC 400 4Matic, тој е претставен како голем луксузен теренец со авангарден електроизглед.

„EQC, првиот целосно електричен теренец на ‘Мерцедес‘, претставува пресвртница во нашето работење. Електричниот погон е главната компонента на нашата идна мобилност. Затоа вложуваме повеќе од десет милијарди евра во ширењето на понудата на моделите EQC и повеќе од милијарда евра во глобалното производство на батерии“, изјави Дитер Цече, првиот човек на компанијата.

Со должина од 4,7 метри и тежина од само 2,4 тони, тој користи два мотора (еден напред и еден одзади), но секој мотор е конфигуриран различно. Капацитетот на батеријата изнесува 80 киловат часови и со едно полнење можат да се поминат 450 километри.

Со погонот од 408 коњски сили, тој до 100 км/час забрзува за 5,1 секунда, додека максималната брзина е ограничена на 180 км/час.