„МОЛЊА“ Е НАЈБРЗИОТ И НАЈМОЌЕН „ЛАМБОРГИНИ“ ДОСЕГА

Болоња, (Мотор1)

„Ламборгини сијан“ ќе биде првиот хибриден суперавтомобил на италијанската компанија што ќе оди во сериско производство. Претставен во пресрет на Моторшоуто во Франкфурт, што почнува на 12 септември, „сијан“ е опишан како најбрзиот и најмоќен „ламборгини“ на сите времиња.

Со В12 моторот од 785 коњски сили и со електричниот мотор од 34 коњски сили, „сијан“ вкупно произведува 819 коњски сили и до 100 километри на час забрзува за само 2,8 секунди. Тој максимално може да развие околу 350 км/час, што и му го донесе името „сијан“, што на болоњски дијалект значи „молња“.

„Ламборгини“ веќе имаше еден концептуален електричен спортски автомобил, „терцо миленио“, но ова е неговиот прв конкретен чекор кон електрификација.

„Сијан“ ќе биде произведен во само 63 примероци (во чест на годината на основањето на компанијата, 1963) и сите се однапред продадени, по почетна цена од 3,6 милиони долари. Внатрешноста на автомобилот содржи 3-Д отпечатени делови.

„‘Сијан‘ е футуристичка икона. Тој дава и визуелно и симфониско уживање, и на оние кои поминуваат покрај него и на оние кои имаат привилегија да го возат. Сопствениците добија можност да додадат и нешто свое, што секој примерок го прави уникатен“, вели шефот на дизајнот на „Ламборгини“, Митја Боркерт.