ПАРИЗ ДОБИ ЛУКСУЗЕН ПЛОВЕЧКИ РЕСТОРАН НА СЕНА

Париз, (Форбс)

Со 21 Мишелин ѕвезда во своите 30 ресторани на три континенти, прославениот готвач Ален Дукас изгледа како исполнет човек, но тој вели дека е во постојана потрага по нови искуства.

„Јас сум во постојана потрага по нови состојки, начини на подготовка и рецепти“, вели Дукас.

Неговиот најнов проект е „Дукас сур Сен“, што, како што и самото име кажува, е пловечки ресторан на реката што минува низ Париз.

Цената на оброците се движи меѓу 100 и 500 евра за едно лице

Дукас го подготвувал пет години и конечно го отвори минатиот месец. Цел во челик и стакло, ресторанот е поставен на најголемиот електричен брод на светот и е дизајниран од поморскиот архитект Жерар Ронцати, кој го замислил како луксузна заоблена летечка чинија.

„Замислете си како пловите во тишина, како на лист, на реката Сена. Бидејќи бродот е проѕирен и електричен, искуството е целосно нереално“, задоволно вели Дукас.

Во ресторанот работи персонал од 36 луѓе, на чело со Франсис Фовел и цените на оброците се движат меѓу 100 и 500 евра по лице. Винската листа нуди повеќе од 100 различни етикети.

Во попладневните часови, бродот е закотвен наспроти Ајфелова кула, кога на покривот се служат шампањско и десерт за 36 евра.