ВЕЧЕРВА ПОЧНУВА 2. ФЕСТИВАЛ НА СВЕТЛИНАТА ВО СКОПЈЕ

Скопје, (СМАРТ СДК.МК)
A cat stay under the installation of Skopje Art District in the old Turkish Bazaar in Skopje , The Former Yugoslav Republic of Macedonia on 10 October 2018.

Вечерва во 20 часот, во Куршумли ан почнува второто издание на фестивалот на светлината „Скопје лајт арт дистрикт“, во организација на Универзалната сала. Фестивалот, кој лани се одржа во октомври, е замислен како надворешен фестивал со патека од Старата чаршија преку Кејот на Вардар сѐ до Градски парк.

Дваесет и пет уметници, уметнички здруженија и уметнички групи од земјата и странство од денеска до сабота, од 20 часот до полноќ, ќе ги изложуваат своите дела и ќе ги изведуваат своите претстави и перформанси.

„Со инсталации и настапи во многу бои и светлина, ‘Скопје лајт арт дистрикт‘ и реномираните светлосни уметници кои ќе бидат дел од него ќе ги претстават фантастичните и митски суштества и чудовишта кои магично излегуваат од крошните на дрвјата или се вешто скриени во некој дел од урбаната џунгла, светлечките дрвја, музичките перформанси, 3-Д проекциите и уште многу други светлосни атракции. Фестивалот ќе биде збогатен и со посебен дел за одмор, забава и дружење на посетителите, а тие ќе имаат можност да присуствуваат и на првиот 3-Д мапинг натпревар, на кој уметници од земјата и од странство ќе се натпреваруваат за фестивалското гран при, наградата ‘Златко Славенски’“, најавува организаторот.

Посетителите ќе можат преку мобилна апликација и мапата на сајтот www.skopjelightartdistrict.com да ги откриваат поставките преку предодредена патека, која ќе ги одведе до самиот финиш, во Градски парк.