ЗАКЕРБЕРГ НАПРАВИ „КУТИЈА ЗА СПИЕЊЕ“ ЗА ДА МОЖЕ НЕГОВАТА СОПРУГА ПОДОБРО ДА СПИЕ

Њујорк, (Дезин)

Основачот на Фејсбук, Марк Закерберг, направи дрвена „кутија за спиење“, која емитува слабо светло рано наутро, за да ја предупреди неговата сопруга кога е време за станување, без да мора да погледнува во телефонот.

Уредот е мала дрвена кутија, која може да биде поставена на масичка покрај креветот. Кутијата емитува придушено светло меѓу 6 и 7 часот наутро, за да знае неговата сопруга Присила дали е време да ги разбуди децата.

„Да се биде мајка е тешко и откако ги добивме децата, на Присила ѝ е тешко да спие ноќе. Таа се буди и го проверува телефонот за да види дали децата наскоро ќе се разбудат, но така се расонува и после не може да заспие“, напиша Закерберг на Инстаграм.

Целта на уредот не е да го разбуди корисникот. Ако кутијата не свети, тоа значи дека сѐ уште не е дојдено времето за станување.

„Засега ова функционира подобро отколку што очекував и таа може да спие во текот на цела ноќ. Голем број мои пријатели ми кажаа дека би сакале вакво нешто“, вели милионерот.