ДРЖЕТЕ ДИСТАНЦА, НО И ПОМАГАЈТЕ ИМ НА КОМШИИТЕ, ВЕЛИ УМЕТНИКОТ МИЛЕ НИЧЕВСКИ ЗА СВОЈОТ МУРАЛ ВО ГЕВГЕЛИЈА

Гевгелија, (СМАРТ СДК.МК)

Уметникот Миле Ничевски наслика мурал на ѕид од приватна куќа во Гевгелија кој упатува порака за заедништво и солидарност во времето на пандемијата на коронавирусот.

„Физичка дистанца, социјална блискост – И уф арно и уф м’ка, комшијата е тука“ стои напишано на муралот за кој авторот добил инспирација од ората во Гевгелија и Чаир и препораките за одржување физичка дистанца за да се спречи ширењето на коронавирусот. Станува збор за мурал широк десет, а висок пет метри во стариот дел на Гевгелија, за кој Фестивалот АКТО обезбедил дозвола од сопственикот на куќата, а со кој Ничевски апелира да се почитуваат мерките и препораките без да се изгубат хуманоста, солидарноста и заедништвото.

„Муралот го насловивме ‘Ноќен танц’. Требаше да го работам пред пандемијата, но откако се случи целата ситуација, со фестивалот се договоривме да не се игнорира пандемијата и дека мора да се одбележи моментот. Мојата идеја беше преку танц да укажам дека граѓаните треба да држат физичка дистанца, но и да не ја заборават близината со комшиите, кои секогаш први помагаат. Оваа пандемија не значи дека треба да се затвориме и да не одржуваме контакти, туку и во ваква ситуација да си помагаме и да го живееме животот со новите предизвици”, ни изјави Ничевски.

Уметникот Миле Ничевски (Фото: СМАРТ СДК.МК)

Муралот е изработен за околу половина месец.

„Ова е иницијатива која им дава можност на младите уметници да остават печат и белег во своите заедници. Иницијативите за исцртување мурали на јавни и приватни простори имаат за цел на креативен начин да зборуваат за одредени теми кои покренуваат не само поединци, туку цели групи и заедници“, вели Ничевски.

В. ТРАЈКОВ