ЈАПОНСКА ФИРМА НАПРАВИ ОБЛЕКА ОД ЈАГЛЕН КОЈА ПРОЧИСТУВА

Токио, (Дезин)

Брендот за облека „Сенскомон“ од Токио соработуваше со текстилната компанија „Учино“ за да направи колекција користејќи активен јаглен.

Колекцијата „На пат“ е составена од минималистички парчиња, како маица, шорцеви, кошула, наметка, мантил и панталони. Тие ја следат линијата на човечкото тело, а имаат и џебови и метални детали.

Облеката е изработена со помош на технологија за активен јаглен, развиена од „Учино“, при што јагленот од дабови дрвја се меле во прашок и се спојува со смеса од памук и вискоза, пред да се стави на ткаење. Во процесот не се користени никакви хемикалии, велат од брендот.

„Поради нејзините прочистувачки својства, карактеристични за јагленот и бидејќи ја регулира телесната температура, колекцијата е совршена за дневни патувања, долги или кратки“, велат од „Сенскомон“.