ПРЕГРАТКАТА НА СИБИРСКА ТИГРИЦА Е НАЈДОБРА ФОТОГРАФИЈА НА ДИВ СВЕТ ЗА 2020 (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Лондон, (Скај)

„Прегратка“ на рускиот фотограф Сергеј Горшков е прогласена за најдобра фотографија на див свет за 2020 година. Во конкуренција на 49.000 фотографии од цел свет, победи неверојатната фотографија на амур, сибирска тигрица која е пред истребување поради прекумерен лов и сечење шуми. Се верува дека во дивина има само уште 500-600 примероци.

Жири комисијата ја опиша фотографијата како „неповторлива сцена на интимен момент длабоко во магична шума“. Снимена е во Источна Русија, а на фотографот му биле потребни 11 месеци да го улови моментот, користејќи скриени камери.

Ова се дел од останатите наградени фотографии во 16 категории:

Лина Хајкинен ја доби наградата за најдобар млад фотограф на див свет
„Совршена рамнотежа“ на Андрес Луис Домингес Бланко од Шпанија победи во категоријата на фотографи помлади од 10 години
„Поза“ на Могенс Троле од Данска победи во категоријата портрети на животни
„Надвор од синилото“ на Габриел Ајсбенд од Колумбија победи во категоријата растенија и габи