ФОТОИЗЛОЖБАТА „БУДИМПЕШТАНСКИ ПРИКАЗНИ“ УТРЕ ВО ТЕТОВО

Тетово, (СМАРТ СДК.МК)

Утре во 19 часот, во Уметничката галерија во Тетово ќе се отвори изложбата „Будимпештански приказни“, како дел од манифестацијата „Унгарски недели во Северна Македонија“, во организација на Унгарската амбасада и Дирекцијата за култура и уметност Скопје.

Изложбата содржи дела од познатите унгарски фотографи Имре Кински и Ото Кајзер.

„Еден град. Навидум камења и луѓе. Но, зад играта на светлата и сенките има ситни раскази. Сликите на двајцата фотографи ги бришат податоците за годините и ги маскираат местата на настаните. Сликите на Имре Кински направени на почетокот на 20. век и скоро 100 години подоцнежните фотографии на Ото Кајзер ги раскажуваат речиси истите приказни“, стои во најавата на изложбата.

З. АНДОНОВ